Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

Tirolról másként

2013.10.15. 12:37 :: temesvarijeno

A mai Tirol magával ragadó nyugalma, a szembetűnő jólét, a 3-3500 méter feletti hegycsúcsok közt gyakran 2500 méter tengerszint feletti magasságban kanyargó kiváló minőségű magashegyi utak (Hohalpenstrassék) végigautózása feledhetetlen élmény. Túráinkhoz az olasz-svájci határ közeli Pfunds hegyi falut választottuk „bázisul”, hogy kicsit „belekóstolhassunk” ebbe csodálatos, háborítatlan magashegyi világba.
Nem mindig volt ilyen békés ez a vidék, amely évezredek óta lakott. Az Ötztaler- Alpokban talált 4-5 ezer éves vadász is bizonyíték erre, aztán éltek itt illírek, majd jöttek a rómaiak. Itt haladt át a Via Claudia Augusta, amely a mai délnémet területeket kötötte össze Itália északi részével. A XII. században a jelentős birtokokkal és hatalommal rendelkező Tirol grófok birtokolják és igazgatják a tartományt, a Meran-hoz (merani Gertrúd révén magyar vonatkozása is van) közeli Tirol (ma: Tirolo) birtokközpont várából. Az utolsó Tiroli gróf, II. Ottó herceg halála után (1248) lányaira, ill. azok férjeire száll a hatalmas tartomány, majd 1363-ban a Habsburgok kezére kerül. Területe ekkora már közel azonos volt azzal, amit egységes Tirolként (Gesamttirol) tart számon a történelem.

01 Tirol wappen 476x576.jpg

A Tirol család ősi címere

A későbbi századokban Tirol sokszor cserélt gazdát. 1796-ban a franciák próbálták meg elfoglalni majd bajor fennhatóság alá került. A bajor uralom ellen 1809-ben kitört a tiroli népfelkelés az osztrákok és a tiroliak vereségével végződött. Tirol egyes részei Itáliához és Franciaországhoz kerültek. 1814-ben újraegyesítették és a Habsburg Birodalomhoz csatolták.

A fenti rövid történelmi áttekintés révén jobban megérthető az alábbi két un. Kriegskarte, amelyek családunk osztrák kötődése révén megőrződtek egy régi Kriegs-Karten albumban, s amelyek dél-tiroli túránk során jutottak eszembe egy olasz-osztrák határon felállított emlékmű láttán.

02 Tiroli népfelkelok1916 - 600x.jpg

Tiroli népfölkelők - Tiroler Landsturm harca az olaszok ellen (1916).

1919-ben az I. Világháborút lezáró saint germaini békeszerződés megkötésével a nemzetállamokra széthullott Osztrák-Magyar Monarchia, benne Tirol tartomány is arra a sorsra jutott, amelyre Magyarország 1920-ban. A Brenner-hágótól délre fekvő területeket Olaszországhoz csatolták és ezzel jelentős németajkú terület került olasz fennhatóság alá. Megkezdődött a népesség erőszakos „olaszosítása”, hasonló módon, ahogy azt a történelmi Magyarországtól elcsatolt lakosság sorsából is jól ismerünk.

03 Tirol szétszakitása - 600x.jpg

A szétszakított Tirol Ausztria Trianonja. A képeslap a fájdalom, és a bele nem nyugvás jelképe

Tirol felosztásakor a győztesek diktátuma szintén nem vette figyelembe az etnikai határokat, hanem földrajzi határvonalat húzott, vagyis az Alpok hegygerincein vonta meg az új határvonalat, mintegy vízszintesen kettészelve a nyelvében és kultúrájában egységes tartományt. Ezzel a történelmi Tirol gyakorlatilag három részre szakadt.

04 Térkép - Emlékmu1 600x.jpg

A történelmi Tirol szétdarabolása

Nordtirol (Észak-Tirol) és Osttirol (Kelet-Tirol) Ausztriához tartozik, de nincs közös határa, aminek nem az a legfőbb oka, hogy közéjük ékelődik Salzburg tartomány nyugati csücske, hanem, hogy a Kelet-Tirollal határos Süd-Tirolt (Dél-Tirol) Olaszországhoz csatolták. Dél-Tirol ma a térképeken Alto Altige (Bolzano) és Trentino (Trento), (osztrák nevén Welschtirol) tartományként szerepel.
És ahogy az már lenni szokott, megkezdődött Dél-Tirolban is a majd ezredév óta túlnyomóan német ajkú őslakosság erőszakos asszimilációjára, beolvasztására irányuló törekvés, a német nyelv használatának intézményes betiltása, a német iskolarendszer, a népi hagyományok és kultúra ápolásának,  őrzésének megszüntetése. Ezzel egyidejűleg olasz lakosság betelepítése az etnikai arányok megváltoztatására, csak tovább súlyosbította a helyzetet. Mindezek kiélezték a két nemzetiség és a két ország közötti politikai és társadalmi ellentéteket, az elmérgesedett viszony gyakran fegyveres konfliktusokba torkollt. A II. Világháborút lezáró békekötések sem rendezték a kérdést, Tirol újraegyesítése nem történt meg. A kompromisszumos megoldásra, a bele nem nyugvó, de elfogadó megbékélésre még évtizedekig várni kellett.

05 Timmelsjoch - Passo Rombo 2509m.jpg

Timmelsjoch - Passo Rombo. Az olasz-osztrák határ 2509 méter tengerszint feletti magasságban

Lélegzetelállító panoráma tárul a számtalan alagúttal, keskeny, kanyargós szerpentineken autóval, vagy motorral erre járó vándor szeme elé, mire eléri a hófödte határt. Ott jártunkkor is több száz, javarészt osztrák, de sok német rendszámú motoros és autós állt meg itt néhány percre. A csend, a szemlélődés és emlékezés percei ezek. A Timmelsjoch búcsújáróhely, amolyan magyar Verecke. A jelzőtáblát és az emlékművet mindenki lefényképezi, emlékként magával viszi, miközben elgondolkodik a márványtáblába vésett sorokon.

06 Timmelsjoch - Emlékmű -282a 600x.jpg

Az emlékmű kőoszlopa a tiroli címerben szereplő kitárt szárnyú sassal

07 Tábla 282a -440x .jpg

A márványtáblába vésett szöveg jelentése:
„Amit a barátság összeköt, a politika szét nem választhatja”

A táblába vésett betűk, a szavak értelme igazzá vált. Ha a későbbi évtizedek törekvése, Tirol újra egyesítésére nem is valósult meg, az elcsatolt területek ma is Olaszország részei, de a két nép egymás mellett élése, az osztrák nemzetiség részére 1972-ben biztosított széleskörű autonómia és önrendelkezés lassan begyógyítja a sebeket, megnyugtatja a lelkeket.
Talán azért is érinti meg azt, aki magyarként jár itt, mert a szomszéd népek egymás iránti kölcsönös megbecsülése záloga annak a kiegyensúlyozott gazdasági és társadalmi fejlődésnek, amelyet nem lehet nem észrevenni, bármelyik, olasz, vagy osztrák Tirolban jár is az ember. Ugyanakkor a megbékélés mellett szembetűnő az is, hogy az osztrák-tiroli lelkekben Dél Tirol soha nem válik olasszá, ahogy Erdély, a Székelyföld sem lesz román.

08 Suedtirol_ist_nicht_Italien_-_Brennero 600x.jpg

A Brenner hágón a határt jelképező kerítés előtt ma már csak a kétnyelvű emlékoszlop áll az olasz zászlóval. A keretből a táblát eltávolították

A két régi képeslap, és a szintén családi emlék, megfakult Tirol lemez botcímke mellé - talán egy jobb világ üzeneteként -, magammal hoztam a Timmelsjoch-on megörökített képeket, és egy új botcímkét. És a reményt is, hogy eljön az idő, amikor itt a Kárpát-medencében is kezet tudunk nyújtani egymásnak, s lassan bennünk is begyógyulnak a sebek.

09 Tirol - Botcimkék1a - 600x.jpg

Tirol botcímkék majd 100 év korkülönbséggel

Temesvári Jenő

Kapcsolódó fotó galéria:

- Süd Tirol: http://indafoto.hu/temesvarijeno/sud_tirol

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr985571783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása