Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

A M. Kir. Zrínyi Ilona Tiszti Leánynevelő Intézet sportérme

2023.04.26. 11:32 :: temesvarijeno

Mielőtt megismerkednénk a címben megnevezett Intézet meglehetősen ritka sportérmével, érintőlegesen tekintsük át magának az intézetnek a történetét és felépítését.

A Sopronban élő Zahradnikné, Bolza Matild 1850-ben gyűjtést indított, hogy egy intézetet állítsanak fel a tiszti árva lányok részére. 1870-től indult meg az oktatás 7 osztállyal (2 elemi, 2 polgári, 3 tanítóképző). A nevelés időtartama 10 év volt, és 8-10 éves kortól vettek fel a növendékeket. Az oktatás német nyelven folyt.

A bemutatásra kerülő sportérem szempontjából ezúttal azonban csupán az 1920-as évtől kezdődő időszakot kell kiemelnünk. Az Osztrák-Magyar Monarchia szétesését, majd a békeszerződéseket követően az akkori Magyar Katonatiszti Leánynevelő Intézet osztrák tanárai is elhagyták az iskolát - a cseh, lengyel, horvát és osztrák növendékeket még 1918-ban hazaküldték -, melynek épületébe antant misszió költözött. A nevelőintézet oktatási anyagait, teljes tárgyi felszerelését Győrbe, ill. Egerbe szállították, így gyakorlatilag megszűntek az iskola oktatási feltételei.

1_kep_leanynevelo1935dxa300x.jpg 1922 februárjában indult meg ismét az oktatás az immár Zrínyi Ilona nevét viselő tiszti leánynevelő intézetben 62 növendékkel. Az iskola funkciója kezdetben kiemelten a házi- és kézműipari ismeretek elsajátítására irányult. 1924-ben 3 évfolyamos ipari iskolává szervezték át, majd a katonai reáliskolai reformmal párhuzamosan az 1931/32-es tanévtől újra indították a polgári iskolát. 1934-tő irodai szaktanfolyamot indítottak az ipari iskola III. ill. a leánygimnázium VIII. évfolyamát végzettek számára. 1938-ban egy gimnáziumi, négy polgári iskolai, egy líceumi és két ipari iskolai osztállyal működött az intézmény 100-120 növendékkel.

Az intézet igazgatója ill. tanári kara egyaránt nőkből tevődött össze. Az igazgatónő Watzesch Janka 1923-tól vette át az intézmény összesen 19 fős tan, nevelő és segédszemélyzetből álló testületének irányítását, amelyben 11 tanár (3 férjezett, 8 hajadon), 3 nyelvtanár (1 férjezett, 2 hajadon) végezte a szaktanári munkát. A fennmaradt adatok alapján ez a tanári kar még az 1936/37-es tanévben is változatlan személyi összetételű volt. 1937-től 1941-ig az Intézet igazgatónője Dr. Jenny Ilona volt.
2_kep_sopron_leanynevelo1930x.jpg

Ami a tananyagot illeti, abban a különböző iskolatípusoknak megfelelően alakult az órarend, ill. a képzés. A más iskolatípusokban megszokott humán és reáltantárgyakon kívül - csak kiragadva - a szakképzésben hangsúlyt kapott a fehérnemű javítás, ruhakészítés, az angol, francia és német nyelvoktatás, az e nyelveken való gyorsírás elsajátítása, irodai szaktanfolyam és a tanító (nevelő) képzés.
Az intézet napirendje feszes és fegyelmezett, mondhatni katonás volt. Hétfőtől szombatig reggel 6.30-tól este 19.30-ig szigorú időbeosztás szabályozta a növendékek életét. Az ébresztőt követően torna és hálórend, tisztálkodás, majd 7.40-től 20 perces reggeli következett. 08 órától 13.40-ig 45 perces tanórák voltak 10 perces szünetekkel. 10.35 és 11.05 között második reggeli és kötelező tartózkodás a szabadban, majd 13.40ig folytatódtak a tanórák. 13.45-től ebéd, délután séta, csoportos játék, sportolás, uzsonna, majd ismétlés, korrepetálás, készülés a másnapi órákra volt a program. A vasárnap jelentett némi enyhítést a szigorú napirendben, amikor is reggel 07 órakor volt ébresztő, majd istentisztelet, levélírás, mozi, séta, csoportos kirándulás enyhítette a kimerítő hét fáradalmait. A növendékek minden hónap első és harmadik vasárnapján kimenőt kaptak.
A magas színvonalú képzés, az intézmény fegyelmezett rendje garantálta, hogy az innen kikerülő végzettek az életben is megállják majd a helyüket. Az intézet növendékének lenni rangot jelentett a középosztálybeli társadalom körében.

Mindezek előrebocsátása után ismerkedjünk meg magával a sportéremmel: Előre kell bocsátanom, hogy az érmen szereplő adatokon, annak méretbeli leírásán kívül sajnos az érem tervezőjének nevére, a sportverseny szakágára, az elért helyezésre, a díjazott személyére vonatkozóan semmiféle szakirodalom, hivatkozás, egykori növendék visszaemlékezése nem áll rendelkezésre. A helyezést illetően ez alól az 1939-es év érem kivétel, ezen ugyanis az évszám alatt az I. helyezést feltüntették. Az 1935-ös évből két példányom is van, és ebből az évből több is létezik, ami arra enged következtetni, hogy több sportágban osztották ki.
Az sportérem köriratában az Intézet székhelye, Sopron sincs feltüntetve, annál hangsúlyosabb helyet kap viszont a Zrínyi család jól ismert családi címere.
Gyűjteményemben az 1934, 1935, 1936, és 1939 évekből vannak példányok.

3_kep_ermek.jpg
Anyaga: öntött bronz. - Mérete: 43x58x3 mm. Tervezője nem ismert. A szalagnak nincs ismert, hiteles leírása

Az éremművész személyére utalhatnak a szintén a gyűjteményem darabjai közül a közelebbről nem nevesített Intézetközi Sportversenyek 1933 és 1934. évi sportérmei. Méretükben a soproni Leánynevelő éremmel egyezőek. Az 1934. évi érem nevesített, LUDVIG József bronzműves, éremverő bronzműáru gyárában készült.
4_kep_intezetkozi1934c.jpg
Intézetközi Sportversenyek érem. Mérete: 43x58x2 mm. Anyaga: öntött bronz.

 

Az évente megrendezett intézeti sportverseny belső rendezvény lehetett, mivel más hasonló profilú leánynevelő intézet ez időben nem működött Magyarországon.

Temesvári Jenő

 

Irodalom:

Németh Ildikó - Závodi Szilvia: A soproni Tiszti Leánynevelő Intézet története1850-1945.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr1518111076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása