Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

Katonai Repülő Múzeum - Taszár

2017.08.07. 09:03 :: temesvarijeno

Kaposvári barátom jóvoltából régóta dédelgetett álmom vált valóra azáltal, hogy lehetőségem nyílt megtekinteni a címben megjelölt múzeumot, amelynek amúgy nincs állandó látogatási rendje, látogatókat csak előzetes bejelentkezés útján tudnak fogadni.

taszar-01.jpg

A múzeum döntően az egykori légi bázis 1936-2004 közötti történetének, állományának állít emléket, amely a bázis területén az amerikai légierő délszláv missziójának itt állomásozása idején épült, volt kápolnájában kapott helyet. A kezdetek, az 1928-tól meginduló polgári vitorlázó, majd motoros repülés kezdetei, és sportsikerei néhány fénykép segítségével emlékeznek mások mellett Abaffy Genovévára, a tragikus sorsú, Somogy megye első női vitorlázórepülő bajnokára. Időrendben méltán kap megbecsült helyet a „Boszorkány” bombázó repülő osztály tevékenysége a II. világháború végéig. A folytatásban már bőséges tárgyi és képanyag mutatja be a 31. Kapos Harcászati Repülőezred történetét.

taszar-02.jpg

A négy helység alapterületét és teljes falfelületeit zsúfolásig megtöltik a relikviák. A kiállítás megalkotói nemcsak a repülésre, a repülő személyzetre gondoltak, hanem a kapcsolódó, kiszolgáló szakágak bemutatására is, mint amilyen a légi irányítás, radar, rádióforgalmazás, a műszaki kiszolgálók eszközei, az egészségügyi szakszolgálat, számos repülési és fegyvernemi alkatrész, a légi fényképezés területének bemutatása, de megismerheti a látogató a pilóta- és ejtőernyős speciális felszereléseket, a különböző időszakok földi egyenruháit is.

A taszári légi bázis történetét megalakulásától kezdve a megszűnésig nagy tárgyi tudással, és laikusok számára is közérthetően ismertette Kontsagh Sándor, ny. á. zászlós és Tarlósi József ny. á. alezds. társával önkéntes munkában fogadják a látogatókat és nagy gonddal és hozzáértéssel ápolják, óvják az emlékeket. Csak az elismerés, tisztelet és köszönet hangján szólhatunk róluk és odaadó, önzetlen tevékenységükről.

A csatolt galériák csupán ízelítőt adhatnak a múzeumi anyag gazdagságáról, nem pótolhatják a személyes élményt, mint ahogy a részletes és szakértő tárlatvezetésen kapott ismeretek sem pótolhatók semmi mással. Kontsagh Sándor úrnak ismételten köszönet érte.


A Múzeum elérhetősége: http://www.taszar.hu/taszari_hely-_es_repulestorteneti_kiallitas.html

Csatolt képgaléria: http://indafoto.hu/temesvarijeno/katonai_repulo_muzeum_taszar

Temesvári Jenő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr6412725060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása