Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

Ady plakett 1977. - A költő születésének 100. évfordulója emlékére

2013.08.02. 14:27 :: temesvarijeno

Ha választás elé kerülnék, hogy egy lakatlan szigetre magammal vihetek néhány könyvet, biztos, hogy köztük lenne Ady Endre összes versei. Könyvespolcom régi lakója ez a Szépirodalmi Kiadó által 1971-ben megjelent kétkötetes. Amolyan „lírai Biblia” számomra, akárhol nyitom ki, valamelyik versének valamelyik sora mindig gondolkodásra késztet, választ ad valamire, segít az élet dolgait jobban megértenem. A cetlikkel megtűzdelt sötétkék párosnak most nem várt társuk akadt. A plakettet már láttam régebben is, aztán, mint a búvó patak eltűnt a szemem elől, mi tagadás el is felejtkeztem róla. És most újra előbukkant… Mitőbb, megfogott, valami furcsa nyugtalansággal töltött el a látványa egy árverés kínálatában.
A nyugtalanságot az okozta, hogy rájöttem, kell nekem ez a plakett.
Hiszek abban, hogy a dolgok, tárgyak megtalálják az embert, útjaik valamikor és valahol összefutnak, keresztezik egymást. Aztán vagy elmennek egymás mellett, az elszalasztott alkalom gyötrő gondolatát hátrahagyva, vagy egymásra találnak, eggyé válnak.
Az Ady plakett most itt pihen íróasztalomon, s ahogy a nyughatatlan lelkű költő gondolatai már rég otthonra leltek nálam, most ez a különleges beleérzéssel megformált alkotás, amely oly jellemző karaktere a költőnek, csakúgy, mint a verse által életre kelt hajós konok küzdelme a célért, arra késztetnek, hogy szinte naponta kézbe vegyem, forgassam, szellemisége mintegy átragadjon rám.

Gáti Gábor 1977 - Ady 1877-1919a 600x.jpg

A plakett tervezője Gáti Gábor (1937-) szobrász, éremművész a költő születésének 100. évfordulója tiszteletére készítette el alkotását. Mind a portré megformálása, mind a választott vers képi megjelenítése telitalálat. Nehéz lenne jobban megragadni Ady lázadó, mindig másra vágyó, mindig új utakat kereső, a beteljesülés és az örök vágyakozás közt vívódó lelkületét.

Gáti Gábor 1977 - Ady - Szállani 600x.jpg

Anyaga: öntött bronz
Átmérő: 112 mm. Vastagság: 15 mm. Súlya: 820 g.
A plakett elő- és hátoldalán az éremművész mesterjegye és elkészítésének éve (GG 77) látható.

Ady Endre:

Új Vizeken járok

Ne félj, hajóm, rajtad a Holnap hőse,
Röhögjenek a részeg evezősre.
Röpülj, hajóm,
Ne félj, hajóm: rajtad a Holnap hőse.

Szállani, szállani, szállani egyre,
Új, új Vizekre, nagy, szűzi Vizekre,
Röpülj, hajóm,
Szállani, szállani, szállani egyre.

Új horizonok libegnek elébed,
Minden percben új, félelmes az Élet,
Röpülj, hajóm,
Új horizonok libegnek elébed.

Nem kellenek a megálmodott álmok,
Új kínok, titkok, vágyak vizén járok,
Röpülj, hajóm,
Nem kellenek a megálmodott álmok.

Én nem leszek a szürkék hegedőse,
Hajtson szentlélek vagy a korcsma gőze:
Röpülj, hajóm,
Én nem leszek a szürkék hegedőse.


Temesvári Jenő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr145439995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása