Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

A Rákóczi szabadságharc alatt vert városi szükségpénzek

2012.03.07. 21:23 :: temesvarijeno

A Kuruc-kor érmészete kapcsán már ismertetett - a nem II. Rákóczi Ferenc pénzveréséhez tartozó -, mégis annak szerves részét képező, városi szükségpénzek részletes leírása kiegészítéseként szedtem ezúttal csokorba, a tárgybani rézpénzek fő típusait. Szorosabb értelemben vett szükségpénzeket a kuruc időkből Eperjesről, Lipótvárról és Nagyváradról ismerünk. Nem törekedhettem ezen rendkívül ritka darabok verőtő variánsainak teljes bemutatására, amelyre csak akkor vállalkozhatnék, ha minden típusból rendelkezésre állna több példány, illetve azt dokumentáló képanyag. Ennek hiányában ez az összeállítás csak alapul szolgálhat mindazok számára, akik gyűjtőként, szerencsés esetben egy-egy példánnyal találkoznak, azokat kézbe vehetik, netán kiegészíthetik velük gyűjteményüket. Ezek a rézpénzek - hasonlóan a Rákóczi libertásokhoz - szintén nem remélhetik, hogy a „legszebb” jelzővel illessék őket numizmatikai berkekben. Ettől függetlenül azonban bizonyos, hogy minden magyar gyűjtemény legbecsesebb és legféltettebb, ritka darabjai közé tartoznak.  

Eperjesről 1704-ből maradtak fenn réz szükségpénzek, melyeket Wilson várparancsnok veretett a kuruc blokád idején. Előlapján korona alatt L betű, alatta 1704. Hátlapján EPER. alatta BLOC. 

1. Eperjes 1704. Átmérő: 26 mm

A lipótvári szükségpénzek veretését 1705 nyarán báró Schwarzenau tábornok rendelte el annak érdekében, hogy katonái zsoldját fizetni tudják. Az előlapon összefonódó LS betűk, melyek két oldalán 17 – 05 évszám. A hátlapon a X értékjelzés felett EX NECESSITATE vagy variánsként PRO NECESSITATE szöveg szerepel. Az LS betűkből álló monogram különböző feloldásokra ad alkalmat. Így egyesek szerint Sub Leopoldo, Salva Libertate vagy Leopold-Schemnitz, mások szerint pedig Leopold-Stadt vagy Leopoldopolis-Schwarzenau lenne e betűknek az értelme. E két utóbbi legvalószínűbb feloldás közül a legutolsó látszik helyesnek, miután a pénzek előlapján is latin felirat van: EX NECESSITATE /szükségre, vagy szükségből/. Többféle ellenjeggyel fordulnak elő.

2. Lipótvár 1705. Átmérő: 25-27 mm

A harmadik típus egyoldalas, évszám nélküli, csak az összefonódó LS betűk kerültek rá. Ez a típus az amúgy is ritka szükségpénz veretek között is kuriózumnak számít.

3. Lipótvár (egyoldalas veret) Átmérő: 22 mm

Nagyváradról ismeretes a legtöbb szükségpénz, ahol Becker várparancsnok végül minden rézedényt, ereszcsatornát, még koporsókat is összeszedetett és pénzzé veretett. Ezen szükségpénzek előfordulnak az 1706., 1707., 1708. és 1710. évekből.  Az előlapon korona alatt I betű /IOSEPH/., valamint évszám. Hátlapján PRO NECES/SITATE VARAD: ill. IN NECES/SITATE VARA/DIENSI szöveg szerepel.

4. Nagyvárad 1706. - PRO NECESSITATE

5. Nagyvárad 1707. - IN NECESSITATE

6. Nagyvárad 1707. - IN NECESSITATE - verőtő változat

7. Nagyvárad 1708. - IN NECESSITATE

8. G-W (Gross Waradien) 1710. - egyoldalas veret

Az egykorú feljegyzések szerint a szükségpénzek alapanyagának biztosítására üstöket, ereszcsatornákat, mi több koporsókat is beolvasztottak. A bemutatott szükségpénzekre jellemző, hogy valamennyi kezdetleges kivitelű, nyilvánvaló mindegyiknél a kibocsátás kényszerű és sürgető volta.
Kényszer, szükség szülte funkciójukat ideig-óráig betöltötték, hogy aztán kevés hírmondójukat leszámítva újra beolvasztásra kerüljenek, s újjáéledve immár a szabadságharc rézpénzeinek alapanyagául szolgáljanak.

Temesvári Jenő

Kapcsolódó link: http://temesvarijeno.blog.hu/2010/05/07/a_kuruc_kor_ermeszete_ii_rakoczi_ferenc_penzverese_5_resz

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr654296373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása