Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

A Weinwurm Testvérek és Weinwurm Antal fotográfiái

2013.08.11. 15:19 :: temesvarijeno

A 19. századi magyar fotográfia történetének kiemelkedő képviselői voltak Weinwurm Mátyás (1813-1897), és testvére, Weinwurm Ferenc, akik egyaránt a fényképész szakmát tanulták ki.
A cinkográfia bevezetése Weinwurm Mátyás fiának, Weinwurm Antalnak (1845-?) a nevéhez fűződik, aki külföldi tanulmányok után 1865-ben édesapja, Weinwurm Mátyás műtermében helyezkedett el. Károly utcai műtermüket fotócinkográfiai és kromoautotípiai műintézetté fejlesztették. Portréműtermeik közül csak a Király utca 31. sz. alatt toldaléképületként megjelenőt ismeri a szakirodalom. Az 1871-es terv alapján a négyhelyiséges műterem méretben és kivitelezésben egyaránt igen szerény lehetőségekkel rendelkezett.

1897-ben Weinwurm Antal az Iparművészeti Múzeum harmadik emeletén akart létrehozni egy olyan nagyszabású (416,36 négyzetméteres) műtermet, ahol különböző sokszorosítási technikákkal is foglalkozhatott volna a fényképezés mellett. Érdekessége az építkezésnek, hogy a műterem vasból készült fedélszékének költségét elfelejtették beépíteni a kiadások közé. Az Országos Iparművészeti Múzeum és Iskola Építési Bizottsága pótlólag 5000 forint sürgős átalányösszeget kért ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére, és az összeg kamatainak fedezetét Weinwurm műterembérleti díjába (évi 1200Ft) akarták beépíteni. A műteremhelyiség bérleti jogát végül nem ő kapta meg.

01 Weinwurm Antal firma1898.jpg

Weinwurm Antal chemigraphiai műintézete hirdetése (Magyar Iparművészet, 1898/5.)

Számos középületről, társadalmi eseményről készítettek felvételeket, amelyek a korabeli újságokban jelentek meg. Fotográfiai gyűjteményemből ezúttal két nagyméretű képet szeretnék bemutatni. A képek az elmúlt több mint egy évszázad viszontagságai során megfakultak, szennyeződések rakódtak rájuk, valamelyik tulajdonosuk tollal megjegyzést is írt rájuk. Az eredeti állapot megőrzése mellett, ezért igyekeztem a tőlem telhető módon, digitális úton „megszépíteni”, esztétikailag élvezhetőbbé tenni őket.

02a Weinwurm A. Duna-part palotasor x600x.jpg

A pesti Duna-part uszályokkal, átellenben a Gellért-hegy nyúlványa
Fényképezte: Weinwurm Antal - Budapest

03a Weinwurm A. Duna-part palotasor x600xa.jpg

A kép javított változata

A felvétel a Széchenyi Lánchídról készülhetett, a pesti Duna-korzó egykori palotái és bérházaiból napjainkra már csak egy maradt mutatóban, helyükön ma már kaszinó, üzleti negyed és szállodasor épült, melyet a Hotel Intercontinental zár. A kép készítésének datálását segítheti a téves 1900-as ráírással szemben, hogy azon sem az 1896. október 4-én átadott Ferencz József híd, sem pedig az 1898-1903 között megépült Erzsébet-híd nem látható.  
A második kép mind építészeti, mind kultúrtörténeti szempontból kordokumentum. A kép bal szélén a háromszintes 72 szobás Pannonia szállónak csupán két íves ablaksora látható, amely az 1865-ben leégett (Arany) Griff fogadó helyén épült fel. Első tulajdonosa Langheinrich András. Halála után 1884-ben húga, Glück Károlyné örökli a Pannoniát, majd 1913-ban három fiára maradt a szálló. Ifj. Glück Károly 1923-ban elhunyt, Glück E. János visszavonulása után aztán Glück Frigyes lett az egész Pannonia Szálló tulajdonosa. A szálló élete szorosan összefüggött a 19. század második felének jelentős színházi eseményeivel, annál is inkább, mivel a környéken nem volt versenytársa. Gyakran hangzott el a színészek szájából az invitálás: - „a Pannoniában találkozunk!” - Ide címeztették postájukat, a kávéházban zajlott a színészbörze, és színházjegyeket is árultak itt. A báli szezon és lóversenyek idején a Pannónia előtt állottak a legszebb magyar fogatok.

04 Weinwurm Testvérek Nemzeti -Pannonia x600x.jpg

Az egykori Kerepesi út és Országút sarkán, az Astoria szállodával szembeni telken felépült Pesti Magyar Színház épületegyüttese
Weinwurm Testvérek - Budapest felvétele

05a Weinwurm Testvérek Nemzeti -Pannonia x600x.jpg

A kép javított változata

Az 1837-ben közadakozásból épült Pesti magyar Színház 1840-ben a vármegyétől az állam tulajdonába került, és ekkor kapta a Nemzeti Színház nevet. Hetvenegy év működés után, 1908-ban zárták be az épületet, amelyet aztán 1913-ban lebontottak. A színházhoz kétoldalt épült bérházakban volt az Írók és Művészek Társasága, a színi tanoda, Lotz Károly műterme és sok színész, köztük Jászai Mari lakása is. Az egykori Kerepesi út (ma: Rákóczi út) és Országút (ma: Múzeum körút) túlsó oldalán az Astoria Szálló épülete látható.

06 Nemzeti helyén ma2 x600x.jpg

A mai látkép - A régi Nemzeti Színház helyén ma a Banco Popolare Hungary Bank napfényben fürdő épülettömbje

07 Pannonia Szálló ma x600x.jpg

A Pannonia Szálló épülete szépen felújítva álmodik a múltról…

Temesvári Jenő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr305456146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása