Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

Vitéz Bakay Szilárd altábornagy élete II. rész - Bulgáriai évek

2013.09.15. 14:44 :: temesvarijeno

1931. november 1-én alezredessé lépteti elő az államfő. Az 1930-as évek elején készült portréi ugyanazt a fegyelmezettséget, elkötelezettséget és hivatástudatot mutatják, amelyre felesküdött, s amely jellemvonások már csapattisztként is jellemezték. Alezredesi rangjelzése mellett a viselési rend előírásai szerint az I. világháborús osztrák cs. és kir. Vaskoronarend III. osztálya és Az Olasz Korona Rend Tiszti Keresztje kitüntetéseit viseli. A második zubbonygombra tűzve a porosz császári Vaskereszt II. osztálya szalagja, míg a bal zubbonyzseb közepén a Vitézi Rend jelvénye látható.

2_01.jpg

Bakay Szilárd civilben és egyenruhában

Katonapolitikai és diplomáciai pályafutásának kiemelkedő, egyben záró fejezete katonai attasévá történő kinevezése. A más külszolgálati feladattal megbízott kiváló katonadiplomata Álgya-Pap Zoltán katonai attasét váltja fel állomáshelyén. Bakay Szilárd 1934. január 1-től 1939. május 1-ig Szófiában katonai attasé. A Honvédelmi Minisztérium VI-2. osztálya állományában és ezzel kapcsolatos külföldi megbízatásai során már eddig is volt alkalma számos ország katonai, elhárítási feladatokat ellátó tisztjeivel a kapcsolatfelvételre. A balkáni régiót különösen jól ismerő kiváló képzettségű katona Bulgáriában szinte napi kapcsolatba kerül mind a bolgár politika és közélet meghatározó személyiségeivel, mind a Szófiában működő követségek diplomáciai karával. Hazája képviseletében a hadgyakorlatokon, katonai, illetve jeles állami rendezvényeken, évfordulókon való kötelező megjelenéseken túl fontos szerepet kapnak a fogadások, díszvacsorák, bálok, ahol a társasági élet reprezentánsai, a diplomata feleségek is meghívást kapnak. Módja nyílik az ország megismerésére, s hódolhat kedvelt időtöltéseinek, így a lovaglásnak és a tenisznek is. S ahogy korábbi utjai során végigjárta Athén, Isztanbul nevezetességeit, úgy ezúttal szakít időt, Bulgária történelmi nevezetességeinek, templomainak, kolostorainak végiglátogatására is. Bepillantást nyer a városok, de akár a kisebb hegyi települések hétköznapjaiba is, az ott élő emberek életébe. Megfigyeléseit, élményeit naplója megőrizte. 1935. augusztus 4-i keltezéssel megkapja a III. Borisz cár által adományozott Bolgár Nemzeti Katonai Érdemrendet. Még ez évben, 1935. november 1-én nevezi ki az államfő ezredessé, a vezérkari szolgálatot teljesítő tisztek állománycsoportjában.

2_02.jpg

III. Borisz cár által adományozott kitüntetés adományozási okirata „Konsztantiny Bakay” részére

A Bulgáriában töltött évekbe, a katonai attasék feladataiba, nemzetközi katonapolitikai kapcsolatrendszerébe, és társadalmi kötelezettségeibe, „civil” mindennapjaiba is bepillantást engednek az alábbi képek:

2_03.jpg

Az 1444-ben a várnai, oszmán-törökök ellen vívott csatában elesett magyar katonák és I. Ulászló király emlékművét katonai tiszteletadással avatta fel 1935 októberében III. Borisz bolgár cár. Az eseményről a Magyar Filmhíradó is beszámolt. Az ünnepségen megjelentek a bolgár kormány és katonai vezetés tagjai, a külföldi követségek képviselői és katonai attaséi, közük vitéz Bakay Szilárd alezredes is. (x)

2_04.jpg

2_05.jpg

Külföldi katonai attasék bolgár vezérkari tisztek társaságában (1934)
Jobbról balra: Peneff alez. bolgár, Marinoff vk. ezds. hírszerző iroda főnöke bolgár, Petković ezds. jugoszláv, Popesco alez. román, Jovov vörgy, vk. főnök bolgár, Bakay alez. magyar (x), Muff altbgy. német, Bottini alez. olasz, Samson örgy. angol és Nedjati bej szds. török katonai attasék

2_06.jpg

Szófiába akkreditált katonai attasék társaságában (1935)

2_07.jpg

A kép bal szélén gróf Woracziczky Olivér magyar követ, mellette Bakayné Jordán Gréte, mellette kalapban Limperani francia katonai attasé, tőle jobbra a második Bakay Szilárd katonai attasé ezúttal szintén civilben

2_08.jpg

Bakay Szilárd ezredes bolgár és külföldi katonai attasékkal a várnai hősi emlékműnél (1938)

2_09.jpg

Bakay Szilárd ezredes katonai attasé, Matuska Péter rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter, Rothkugel István ügyvivő, követségi tanácsos (Szófia,1936)

2_10.jpg

Külföldi katonai attasék tisztelgése egy díszszemlén Szófiában. Bakay Szilárd ezredes (x)

2_12.jpg

A szófiai külképviseletek kedvelt társasági találkozó helye az Union Club Szófiában
Bakay Szilárd és felesége Jordán Gréti (x)

2_13.jpg

A szófiai városparancsnok meghívója Bakay Szilárd és felesége részére

A Szófiai Helyőrség Vezénylő Tábornoka tisztelettel kéri Magyarország Katonai Attasé Urát és Bakayné Úrhölgyet, hogy szíveskedjenek részt venni az ünnepélyes Te Deumon, amelyre 1939. május 6-án, 9 órakor kerül sor a Szt. Alexandre Nevsky  téren, hogy megünnepeljük a Hadsereg Ünnepét, a Katonai Rend és a Hősiesség Ünnepét. Az Egyházi Ceremóniát a Helyőrség csapatszemléje fogja követni a Sobranié téren.

2_14.jpg

Vitéz Bakay Szilárd ezredes katonai attasék és civil előkelőségek között a Sobranié téren

2_15.jpg

Vitéz Bakay Szilárd vezérkari szolgálatot teljesítő ezredes, szófiai magyar királyi katonai attasé 1938. január 10-én kiállított diplomata útlevele

Még Bulgáriában, kiterjedt, szerteágazó kapcsolatai révén szerez tudomást arról, hogy a német-szovjet megnemtámadási szerződés (ismert nevén a Molotov-Ribbentrop-paktum) megkötése a közeljövőben megtörténik.

2_16.jpg2_17.jpg

Vitéz Bakay Szilárd ezredes, szófiai katonai attasé összefoglaló jelentése a balkáni helyzetről 1939. június 26-án

A fenti jelentés és elemzés jól érzékelteti a korabeli európai nagyhatalmi érdekviszonyokat és törekvéseket, benne a balkáni régió egymással szomszédos országainak távolról sem felhőtlen kapcsolatrendszerét, politikai szembenállását, a vélt nemzeti érdekeik érvényesítésére irányuló taktikázását. Mindezen folyamatokat élénk figyelemmel kísérték és elemezték a magyar külügyi és honvédelmi tárcák szervei, megkülönböztetett figyelemmel a román és a délszláv állam tekintetében. A Bakay ezredes által 1939. június 26-án megfogalmazott „… a ma talán hihetetlennek látszó hírt, hogy a szovjetek Németországgal megegyezni készülnek” Budapesten kétkedéssel fogadják. Utólag már tudjuk, hogy a hihetetlennek látszó hír valósággá vált, s ma már azt is tudjuk, hogy a későbbi eseményeknek milyen tragikus hatása és következményei lesznek Magyarországra.
A korabeli bolgár sajtóban megjelent képes beszámolót átvéve a magyar sajtó 1939. július 11-én rövid hírben tudatja, hogy: „Daskalov tábornok, bolgár hadügyminiszter és felesége vitéz Bakay Szilárd vezérkari ezredes, magyar katonai attasé távozása alkalmából a tiszti Kaszinóban búcsúebédet adott a vezérkari ezredes és felesége tiszteletére. A búcsúebéden megjelentek többek között Hadzsi Petkov tábornok, a bolgár vezérkar főnöke, Zsecsov ezredes, a király szárnysegéde, Woracziczky Olivér gróf szófiai magyar követ és Aday János vezérkari alezredes, az új szófiai magyar katonai attasé. Daskalov hadügyminiszter az ebéden mondott pohárköszöntőjében kiemelte, hogy vitéz Bakay Szilárd ezredes milyen kiváló módon felelt meg bulgáriai küldetésének.
Vitéz Bakay Szilárd vezérkari ezredes az üdvözlésre válaszolva a bolgár hadsereg erényeit méltatta és rámutatott arra, hogy a hadsereg milyen figyelemreméltó fejlődést ért el az utóbbi években. A búcsúebéd igen szívélyes hangulatban folyt le”.
A protokollnak megfelelően, ahogy a társasági életben, a különböző gazdaságpolitikai és katonai megbeszéléseken, egyáltalán a diplomáciai kapcsolattartásban is kötelezően, úgy ez alkalommal is, mind a bolgár hadügyminiszter köszöntője, mind pedig a magyar katonai attasé válaszbeszéde, az egész fogadási ceremónia francia nyelven folyt. A Bakay házaspár kiválóan beszélt angolul, németül, és magától értetődően franciául is.

2_18.jpg

Vitéz Bakay Szilárd ezredes a szófiai vasútállomáson bolgár és külföldi katonai attasék társaságában

2_19.jpg

A III. Borisz cár által vitéz Bakay Szilárd ezredesnek adományozott Bolgár Nemzeti Katonai Érdemkereszt II. Osztálya a Csillaggal kitüntetés és adományozó okirata (1939)

1939. júliusában megbízatása lejár, szófiai külszolgálati állomáshelyéről hazarendelik. Új beosztást kap, egyben további életének, későbbi sorsának meghatározó szakasza veszi kezdetét.

Temesvári Jenő

Hivatkozások:

Bakay családi archívum okmányai, fényképtára, tárgyi emlékei (magángyűjtemény)
Internetes hivatkozások:
http://www.bibl.u-szeged.hu/ha/kulpol/mkovetek.html - A magyar királyi követségek vezetői (1935-1940)
http://rendjel.myhunet.com/hu/ - katonai rendjelek
http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=556 - G. Oxilia katonai attasé

Szólj hozzá!

Címkék: marlowe

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr95515302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása