Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

Közlekedési eszközök múzeuma Bad Ischl- közelében

2015.06.15. 13:58 :: temesvarijeno

A Salzkammerguti tavaknál való nyaralásunk során, a szálloda recepcióján véletlenül került a kezembe az a prospektus, amely a Bad Ischl Bad Goisern összekötő főút mellett létrehozott műszaki-technikai gyűjtemény megtekintésére invitálja a téma iránt érdeklődőket.

01.jpg

A múzeum külsőre elég jellegtelen, a belső tartalom annál színvonalasabb élményt nyújt

02.jpg

A belépőjegy ára nem magyar pénztárcához szabott, de a látnivalók alapján bizton állíthatom, hogy megéri kifizetni. A tematikus kiállítás felöleli a motorkerékpárok, veterán személyautók, tűzoltóautók, katonai tehergépjárművek, néhány mozdony és egy harckocsi mellett a katonai repüléshez kapcsolodó hajtóművek gazdag választékát, és nem utolsósorban bemutat néhány, nem is olyan régen még hadrendben lévő, mára azonban már a repüléstörténet egy-egy korszakát reprezentáló elsősorban szovjet gyártmányú vadászgépet is.

03.jpg

Megpróbáltam az előzőekben felsoroltakból kiválogatni, csokorba gyűjteni a számomra legérdekesebb látnivalókat, előrebocsátva, hogy lehetetlen vállalkozás mindent lefényképezni, másrészt a kiállítás térbeli lehetőségei miatt a „zsúfolt” elrendezés nem minden esetben teszi lehetővé egy-egy jármű önmagában való megörökítését. A belső teres fényképezést az erre a célra kevésbé alkalmas 18-200-as ún. „utazó objektív”-em sem segítette. Ráadásul nem könnyíti meg a képalkotást a tetőszerkezet világítóablakain beszűrődő fény, és az azt kiegészítő belső megvilágítás betükröződése sem. Mindezek ellenére talán sikerült érzékeltetni a múzeum látnivalóit. A múzeum udvarán már „csak” a hegyek közt alacsonyan úszó felhők vonulásával, a hol borús, esőre hajló, hol napos fényviszonyokkal kellett számolni.

04.jpg

Ez a sokat ígérő látvány fogadja a bejáratnál a látogatókat

05.jpg

A magyar felségjelű MiG-15-ös talán arról álmodik, amikor még a kék eget hasította…

A kiállítási kollekcióban magyarként jóleső érzés volt találkozni egy-egy magyar vonatkozású járművel, mint amilyen a Danuvia és a Pannónia motorkerékpárok, vagy a vadászgépek között felfedezni egy MiG-15-ös függőleges vezérsíkján a magyar légierő felségjelét. Búcsúzóul a kijáratnál mégegyszer megörökítettem a „vendégváró” vadászpilóta és katapultülésének installációját, és magammal hoztam a magyar légteret egykor őrző, nyugdíjas mindennapjait most már Ausztriában békésen töltő 350-es lajstromszámú magyar vadászgép emlékét, amely oly sok társával ellentétben nem vált az enyészetté.

Temesvári Jenő

Galéria - repülők

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr607546042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása