Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

Véletlen találkozás a Horvát Légierő CL-415-ös tűzoltórepülőgépeivel

2012.07.16. 20:00 :: temesvarijeno

Bár tudatosan soha nem keressük az alkalmat, mégis úgy tűnik, hogy horvátországi utazásaink során valahogy mindig úgy hozza a sors, hogy kapcsolatba kerüljünk különféle repülőgépekkel. Így volt ez a Krk szigeten is, ahol két kiöregedett volt jugoszláv légierős vadászgéppel találkoztam, majd Trogirban szállodai erkélyünk előtt jöttek-mentek számolatlanul a különféle országok utasszállító gépei, szinte csalogatva, hogy felkeressük a közeli Split-i Kastella/Resnik (LDSP/SPU) repülőteret.
Idén az észak-dalmát kisváros Vodice egyik szállodáját választottuk kiindulási pontként tervezett kirándulásainkhoz. Minden a terveknek megfelelően alakult, mígnem a harmadik napon aztán bejött az említett papírforma! Majd négyszáz kilométeres Pag-szigeti utunkról hazafelé tartva, kellően elfáradva a kíméletlen, emberpróbáló hőségtől és vezetéstől, leginkább egy, mitőbb két jéghideg sörön, mintsem repülőgépeken járt az eszem. Vodicéhez közeledve már messziről látható sűrű, fekete füst gomolygott az ég felé. Közelebb érve még inkább vastagodott, terjedt. Először rosszra gondoltam, hogy netán lezuhant egy repülőgép, de aztán valószínűbbnek tűnt, hogy inkább az utat kísérő bokros, gazos olajfaliget kaphatott lángra. Az addig ragyogó kék ég elhomályosult, mindenütt sűrű füst terjengett. Negyedóra múlva hazaértünk, el is felejtettem a dolgot, hiszen az öböl felett a koraesti idő ellenére ragyogott az ég. A zuhanytól felfrissülve, a jéghideg sör társaságában élveztem a semmittevést, amikor dörgő motorral egy sárga festésű kisgép fordult és ereszkedett az öböl fölé. Ereszkedett, majd füstöt húzva, alaposan felkorbácsolva a vizet, néhány másodperces siklás után elemelkedett, és eltűnt a szálló felett. Fogalmam nem volt mi történik. Ekkorra már az ég sem ragyogott, a kikötő felett is gomolygott a füst. Mindjárt leesett, hogy utolért minket az úton látott tűz, s arra sem volt nehéz rájönnöm, hogy a sietősen távozó gép tűzoltógép volt. Néhány perc múlva megint hallottam közeledni. Majd átestem a széken igyekezetemben, hogy előkerítsem a Nikont, fohászt küldve az égieknek, hogy kitartson az akku töltése is…

A ragyogó kék ég, és a csillogó kék tenger egy szerencsére ritka arca

A Tamron 18-200-as objektív aztán már közelebb hozta a felgyorsuló események szabad szemmel kevésbé látható részleteit is. A sárga színű gép siklógondolája, szárnyvégei és függőleges vezérsíkja vörös színű, a gépet pedig mintegy megfelezi a horvát nemzeti színek piros-fehér-kék szalagja. Szerencsémre, a távoli kikötő felett fordult, s a szálló előtti - egyébként a vitorlások és kirándulóhajók által használt hajózóúton landolt, majd tartályait megtöltve emelkedett el. 

Sűrűn kattogtattam az expozíciós gombot, miközben még fókuszálni is kellett. Így sikerült…

A 888-as lajstromjelű két hajtóműves Canadair CL-415-ös típusú gép

Néhány másodperc múlva már emelkedett is

Az első képet 17:55:21 órakor exponáltam. A gép adatrögzítője szerint 18:16:56-kor megérkezett a 811-es lajstromjelű gép is, hogy közös erővel igyekezzenek megfékezni a terjedő tűzet.

Megjött az erősítés. Felénk ilyent nem látni

Ezután 2-3 perces időközönként felváltva landoltak, és terhük miatt lassan emelkedve sietősen távoztak. Május vége még nem főszezon, de a vendégek népes tábora verődött össze a parton, hogy megbámulja a ritka eseményt. Az öbölbe befutó hajók is meggyérültek, illetve igyekeztek biztosítani a gépek szabad útját. Erkélyünk szerencsés elhelyezkedése révén én „páholyból” követhettem igyekezetüket, remélve, hogy mielőbb győztesen kerülnek ki ebből a harcból. A két gép személyzetének minden igyekezete ellenére egy ideig nem úgy tűnt, hogy így lesz… 

Gomolygó füstfelhőkben rendületlenül rótták a köröket

A két gép szünet nélkül hordta a vizet, de bizonyára úgy ítélhették meg, hogy nem győzik, ezért mintegy félórás küzdelem után megérkezett a harmadik gép is.

A 855 lajstromjelű Canadair CL-415-ös érkezett utoljára

Egy forduló után az egyik gép kivált, és kirepült a nyílt tenger fölé Zadar irányába, talán hogy üzemanyagot vegyen fel. Alig tíz perc múlva azonban visszatért és a három gép együtt oltott. Előfordult, hogy ketten egyszerre értek az öböl fölé, meredek szögben ereszkedve. Túl nagy térközt nem hagytak az amúgy széles öbölben, látszott, hogy összeszokott, rutinos személyzet repüli őket. Kapkodtam, ahogy amatőr repülőfotóshoz illik, aki nem képes kezelni ezt a sokféle formációt, de azért néha sikerült elkapni egy-egy érdekes szituációt. A Nikon D3100 és a Tamron 18-200-as objektív megint jelesre vizsgázott. Itt rajtam kívül minden és mindenki profi módon végezte a dolgát… 

Akadtak érdekes párosítások vízen és levegőben

A 811-es mindjárt elemelkedik, a 888-as pedig ereszkedik a landoláshoz

Ez közel volt… Kissé megringatta a vitorlást

A természet erői mindig nagy kihívások elé állítják az embert. A víz és a tűz pusztító démonná tudnak válni, ha elszabadulnak. Ezek a masszív gyors kis gépek, és az őket irányító pilóták most mindkettőt uralták. Az egyik segítségével diadalmaskodtak a másik felett. Alig több mint egy óra alatt eloltották a tüzet.

Az egyik gép búcsúzóul még áthúz a kikötő felett

19 óra 03 perckor újra békés lett az öböl képe, a messzeség elnyelte a gépek dörgő hajtóműveinek zaját. A hullámok mintha mi sem történt volna folytatták fecsegésüket a parti sziklákkal, a későn érkező vitorlások pedig mit sem tudtak az előző óráról. A nagy égi és vízi látványosság után még jó ideig könyököltem az erkély korlátján, szorongatva a Nikon „nyakát”. Fülemben szinte ordított a csend, csak nehezen találtam vissza a hétköznapi valóságba. Az asztalkán árválkodó immár langyos sörre pillantva csak legyintettem. Majd bepótolom a vacsoránál… A pilótákra gondoltam, helytállásukra, s arra, hogy ezúttal az ő tiszteletükre emelem majd meg az aranysárga, fehér habos Karlovačko pivo-t. Egészségükre! Isten Veled Vodice!

Temesvári Jenő

Amennyiben írásom felkeltette érdeklődését, kérem tekintse meg a csatolt galériát is.

Hivatkozások:

http://www.jetfly.hu/rovatok/galeria/fotok/olvasok/kepes_sztori_6/

http://temesvarijeno.blog.hu/2011/11/16/nezz_az_eg_fele_4

 

Szólj hozzá!

Címkék: erdőtűz croatian air force horvát légierő cl415 vodice tűzoltórepülőgép

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr594660778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása