Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

II. Rákóczi Ferenc és a kuruc kor bélyegeken

2012.02.04. 19:46 :: temesvarijeno

A véletlen szerencse által hozzám került amerikai kibocsátású Rákóczi bélyeges képeslap (lásd: Rákócziról másként - American Hungarian Federation stamp), késztetett arra, hogy szerény gyűjteményem, ezúttal magyar kiadású Rákóczi bélyegeit összeválogassam és bemutassam. Arra nem vállalkozhatom, hogy a bemutató teljes lesz, egyrészt, mert nem gyűjtök teljességre törekedve bélyegeket, így ez a válogatás is minden bizonnyal hiányos lesz. A bemutatott példányok csak egy amatőr kedvtelésének reprezentánsai. Célom mindössze annyi, hogy akit érdekel, hatott rá II. Rákóczi Ferenc személyisége, az általa vezetett függetlenségi harc törekvései, aki kíváncsi az ebből kialakult Rákóczi kultusz művészi megnyilvánulásaira, az egy csokorban ízelítőt kapjon ebből ezúttal a filatélia segítségével. És, ha még kedvet, indíttatást is nyer ezáltal valaki ahhoz, hogy gyűjteni kezdje ezeket az emlékeket, megismerje általuk történelmünk egy dicső fejezetét, akkor már nem volt hiábavaló ilyen irányú törekvésem.

II. Rákóczi Ferenc halálának 200. évfordulójára 1935.

II. Rákóczi Ferenc szabadságharca zászlóbontásának 250. évfordulójára 1953.

Rákóczi szabadságharc 1703-1711

II. Rákóczi Ferenc születésének 300. évfordulójára 1976.

II. Rákóczi Ferenc születésének 300. évfordulójára 1976.

Magyar Millennium 2001.

Borsi kastély, II. Rákóczi Ferenc szülőháza - Emlékkiadás, 2001.

Regéc, ahol gyermekkora néhány gondtalan évét tölthette II. Rákóczi Ferenc

A Rákóczi szabadságharc 300. évfordulójára, 2003.

II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hamvainak hazahozatala 100. évfordulója

II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hamvainak hazahozatala 100. évfordulója, 1906-2006

Kassa, Szt. Erzsébet székesegyház, Rákóczi nyughelye, és Munkács, a szabadság jelképe, 1939. A Rákóczi bélyeg az 1943-a Hadvezérek sorozat 7-ik címlete

A bélyegek válogatása jó alkalmat adott arra, hogy felidézzem és felfrissítsem rég tanult, és máig nem feledett történelmi ismereteimet a Rákóczi szabadságharc idejéről. És arra is, hogy II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona nyomán gondolatban újra végigjárjam a zempléni vártúrákat, újra lássam Sárospatakot, Regécet, Borsit, Kassát, Munkácsot, a tájat, amelyet egykor a gyermek fejedelem szeme is befogott, a tájat, amely lelkébe mindörökre bevésődött. A képzőművészek által megálmodott grafikák, az évfordulók kapcsán megfogalmazódott képi gondolatok ezúttal bélyegek, emlékborítékok, bélyegzőlenyomatok formájában megidézett képi megnyilvánulásai mindannyiunk közös emlékei, értékei. Fontos sarokkövek ahhoz, hogy mai életünkben fogódzót találhassunk, eleink példáin okulva tovább léphessünk. Lehet, hogy közhely, de nagyon igaznak gondolom, hogy amely nemzet nem becsüli a múltját, annak sem jelene, s még inkább jövője sincs.

Temesvári Jenő

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr854066333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása