Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

44-es hősi tettek - CZEREMCHA 1915.

2014.07.06. 21:21 :: temesvarijeno

Az I. világháború négy vérzivataros esztendeje során a kaposvári cs. és kir. 44-es gyalogezred végigharcolta a szerb, a galíciai, az erdélyi, bukovinai, majd az olasz csatatereket. A véres, nemegyszer ember-ember elleni ádáz szuronyrohamokban, közelharcokban minden addiginál nagyobb hírnévre tettek szert a „Rosseb-bakák” néven elhíresült somogyi ezred katonái. A veszteségek mindennél beszédesebbek: a háborús évek alatt a szerb fronton egyszer, az orosz arcvonalon összesen tizenegyszer kellett teljes létszámra feltölteni a legendás csapattestet.

Az 1918-ban megjelent Emlékfüzet az orosz fronton vívott harcok egy jelentős epizódját idézi meg. Szerzője érzékletesen mutatja be az emberfeletti küzdelmek megpróbáltatásait, és számos közkatonát, tisztet említ meg név szerint (köztük Bakay Szilárd főhadnagyét is), akik neve tettei ily módon is megőrződtek, nem merülhetnek feledésbe.

01 Boritólap.jpg

Az Emlékfüzet címlapja - Reichenberg 1918.

02 Czeremcha térkép 600x.jpg

A harcok színhelye. - Patakófalu, Határhegy Fenyvesvölgy ma már Ukrajna részei

A csatolt mellékletben az Emlékfüzet közreadásával az volt a célom, hogy a száz éve kitört I. világháború négy hosszú, hatalmas véráldozatot követelő keserves évének harctéri eseményeinek magyar vonatkozású néhány napját megismerhesse a téma iránt érdeklődő.
És nem mellékesen legyen ez a közreadás tisztelet és főhajtás a füzetben névvel és név nélkül szereplő hősöknek, a kaposvári 44-es „Rossebb-bakák”-nak, és minden magyar katonának, akik vérüket ontották, életüket áldozták a Hazáért.

Temesvári Jenő

Lásd a csatolt CZEREMCHA Emlékfüzetet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr566480351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása