Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

Arktiszi Dollár (Norwegian Polar Dollar)

2011.01.27. 08:12 :: temesvarijeno

Az antarktiszi bankjegyek bemutatása során valamelyest már sikerült megismerkedni a hatodik kontinens világával, az azt meghódító felfedezőkkel, sarkkutatókkal, az ott élő állatvilággal. Ezúttal a másik, nevezetesen az északi pólussal kerülhetünk kapcsolatba két új, 2010-ben kibocsátott bankjegy segítségével, amelyek minden bizonnyal hasonló sikerre számíthatnak,  mint említett társaik, elsősorban a numizmatikusok körében.

Az Arktisz (Arctic, Polar) azokat az északi sarkköri területeket jelöli, amelyek az északi félteke 66° 33' 39" szélességi fokán túl húzódnak. Területének jelentős hányadát az év nagy részében befagyott, javarészt összefüggő jégtakaróval borított Jeges-tenger alkotja. A szárazföldi részekből nagyobb kiterjedésű területeket Oroszország, Kanada, Dánia (Grönland), Egyesült Államok (Alaszka), Norvégia, Svédország, Finnország birtokol. Míg a déli sarkvidéknek nincs állandó lakossága, addig az északi sarkkörön túl több jelentősebb település is található. A legnagyobbak az orosz Murmanszk és Norilszk mintegy 325.000, illetve 135.000 lakossal. A norvégiai Tromsønek hozzávetőleg 62 000 lakosa van. A gazdag tengeri élőlényállomány miatt évszázadok óta jelentős mértékű a térségben a halászat, a korábbi kíméletlen fóka- és jegesmedve vadászat azonban egyedszámuk drámai csökkenése miatt, valamint az eltérő mértékű védetté nyilvánítás hatására napjainkra visszaszorult. Ezzel szemben, mivel az Arktiszt nem védik az Antarktiszhoz hasonló nemzetközi egyezmények, előtérbe került a politikai-diplomáciai vetélkedés földgáz- és kőolajlelőhelyek feltárása a kitermelési jogokért.

A sorozat első két címlete a 2 illetve 10 Polar Dolláros. Kibocsátójának szándéka ezúttal is arra irányult, hogy e bankjegyek segítségével bemutassa az Arktisz világát, felfedezésének, megismerésének történetét, hőseit. (Itt szükséges megjegyezni, hogy mivel a napi pénzforgalomban nem jutnak szerephez, egyetlen államban sem törvényes fizetési eszközök, csak jobb kifejezés híján illethetők a bankjegy megnevezéssel, csakúgy, mint antarktiszi társaik).

Ezek után, ha általánosságban szemügyre vesszük és összehasonlítjuk azokat a „rokon” antarktisziakkal, két alapvetően - elsősorban biztonsági szempontokat - szem előtt tartó hasonlóságot fedezhetünk fel. Anyaguk szintén a papír rovására egyre nagyobb teret hódító polymer, azaz műanyag. Ugyancsak „tartozék” a ragasztott hologram AUTHENTIC ORIGINAL alapnyomatával, majd a rányomott sorozat és sorszámmal. A tervező ez esetben is élt a grafikai és fotóelemek kombinációs lehetőségével. Ugyancsak hasonlóságot mutat az elő-hátoldalak fekvő-álló elrendezése. Az arktiszi Polar Dollár-ok színvilágukat illetően azonban talán kevésbé látványosak, a lila, illetve a zöld különböző árnyalatai talán az északi világ komor, ködös, borongós jégvilágát kívánják megidézni. Ahogy az antarktiszi bankjegyeken az ott őshonos pingvinek, úgy az arktisziakon szintén a sarkkörön élő jellemző állatfajtákat találunk. 

A 2 Dollár címletű bankjegy előoldalának (front) nagyobb részén, egy újszülött grönlandi fóka (Pagophilus groenlandicus) kapott helyet. A jobboldali harmadot a sarkvidék geográfiai térkép sziluettje tölti ki. A bal alsó sarokban - mind az el, mind a hátoldalon (reverse) -, kör alakú emblémában -, egy jegesmedve stilizált grafikája és POLAR DOLLAR megnevezés található. 

A 10 Dollár címletű bankjegy frontja szintén fekvő formátumú, megjelenése annyiban eltérő, hogy ezen egy jegesmedve, polar beer (Ursus maritimus) szerepel, továbbá az előoldal egészére kiterjed alapnyomatként az Arktisz stilizált geográfiai térkép rajzolata.
 
A bankjegyek hátoldalai annyiban megegyezőek, hogy mindegyik álló formátumú, továbbá mindegyiken az ARCTIC TERRITORIES megjelölés alatt a tervező Fridtjof Wedel-Jarlsberg Nansen (1861-1930) norvég sarkkutatónak állított emléket, megörökítve felfedezőútjait. A mindkét bankjegyen megegyező szöveg ismerteti, hogy Nansen nemcsak felfedező, hanem tudós és diplomata is volt. Diplomáciai és jószolgálati tevékenységét 1922-ben Nobel-díjjal ismerték el.
A 2 dolláros bankjegyen Nansen egészalakos ábrázolása mellett legendás hajója, a jégbefagyott FRAM körvonalai jelennek meg 1893. évi expedícióján.
A 10 dolláros a sarkkutató egyik legismertebb portréját jeleníti meg, alatta felidézve a 1895-i tartó expedíció embert próbáló nehézségeit az északi pólus meghódítására indított vállalkozás során. Az alapnyomaton mindkét bankjegy ezen oldalán a már említett arktiszi térkép rajzolata. A bankjegyek mérete: 160x80 mm.
 

 A kibocsátó ezúttal nem a „megszokott”, már egész kollekciót magáénak tudható Antarctica Overseas Exchange Office Ltd., hanem az eddig nem ismert, Texas Államban, Houstonban bejegyzett Global Numismatic Services, amely napi US $ árfolyamon a beváltást 2013. december 31-ig garantálja. A Szervezet az elérhető fórum szerint az American Numismatic Associatonon keretében működik. Valószínűleg sokat nem kell bíbelődniük a beváltási tevékenységgel, ugyanis a feltüntetett névérték mintegy kétszereséért megvásárolható címletektől aligha fog megválni boldog tulajdonosa. A birtokomban lévő példányokat egy véletlen folytán Bergenből sikerült beszereznem, jelenleg Norvégiában élő barátaim közreműködésével. Önzetlen segítségüket ezúton is köszönöm.
Az Arktisz világa, felfedezésének története sokakat érdekel. Bőven van tehát mód arra, hogy a numizmatika által nyújtott lehetőségekkel élve, újabb és újabb fejezetek legyenek megismerhetők mindazok számára, akiknek nem adatik meg, hogy valaha is részesei lehessenek ennek az embert próbáló, különleges, csak kevesek által megismerhető, mégis életünk szerves részét alkotó világnak.
Mindezek tudatában, alighanem nem csak a saját nevemben mondhatom, hogy várjuk a folytatást, a sorozat újabb darabjait.

Temesvári Jenő

A cikksorozat második része >>>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr312617253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása