Szobrok, emlékhelyek

Numizmatika - Filatélia

Veterán autók

Kuwaiti emlékbankjegy

2010.02.18. 09:00 :: temesvarijeno

Nincs olyan gyűjtő, aki kedvtelésének hódolva időről-időre ne venné újra kézbe gyűjteménye darabjait, függetlenül attól, hogy azok „friss szerzemények”, vagy már régi lakói éremtartó tálcáinak, bankjegy berakói valamelyikének. Minden éremnek, bankjegynek van története. Ilyenkor megelevenednek az emlékek, felidéződnek a megszerzett és elraktározódott ismeretek. Szándékosan írtam bankjegyet és nem az általánosan használt papírpénz kifejezést. Amikor néhány évtizede gyűjteni kezdtem, még csak azt írhattam volna. Napjainkban azonban már olyannyira elterjedtek az un. műanyag alapanyagú bankjegyek, vagy a papírt műanyaggal, hologrammal kombinált változatai, hogy egyre többen ezek gyűjtésére is „szakosodnak”. A papírpénz meghatározás egyre kevésbé helytálló. A ritkaságok, különleges alkalmakhoz kapcsolódóan a világ bármely részén kibocsátott pénzek, legyenek azok forgalmi, vagy emlékkiadások, fém, papír, vagy egyéb anyagúak, ha sikerül hozzájutni, akkor „pályafutásuk” bizonyára véget ér a már említett berakók valamelyikében. A kollekció gyarapodik, de gyarapodik az általa megszerezhető ismeret- és tudásanyag is, amely az igazi gyűjtő számára mindig többet ér, mint a kérdéses pénzeszköz mindenkor viszonylagos forgalmi, vagy csereértéke. Egy ilyen, semmiképpen sem hétköznapi bankjegy története elevenedik most meg:
Kuwait 1993-ban az iraki megszállás és pusztítás alóli felszabadulásának második évfordulóján bocsátotta ki ezt az 1 Dináros emlék bankjegyet. A díszes szétnyitható karton boríték előoldalán a kuwaiti címer, alatta és felette a címer két oldalán szereplő angol szöveg arab megfelelője olvasható:
 
Kuwait Állam Felszabadulásának Második Évfordulójára
1993. február 26.
 
Köszönet a 34, segítséget nyújtó nemzetnek
 

Belső lapján átlátszó védőfóliával takartan került elhelyezésre az angol és arab nyelvű szöveggel és értékjelzéssel ellátott bankjegy. Oldalpárján szintén angol és arab nyelvű szöveg tájékoztat az alábbiakról: 

A Kuwaiti Központi Bank a felszabadulás második évfordulójának emlékére egy speciális, emlékbankjegyet adott ki, mely névértékében megegyezik a forgalomban lévő egy dinárossal.
1991. február 26-án állították vissza Kuwait Állam függetlenségét, szabaddá téve a kuwaiti embereket a zsarnoki megszállás alól. Ettől a naptól kezdve a legitim kormányzat újra szolgálni tudta az országot, elindítva az újjáépítést és a gazdaság fejlesztését.
Az ország felszabadulása Isten kegyelméből, a bátor és fáradhatatlan emberek erejéből, valamint a példátlan méretű - 34 nemzetet tömörítő - szövetségesi támogatás révén valósult meg. Ez a különkiadású bankjegy a hála és a köszönet egy formája, melyet a szabadság kivívásában szerepet vállalók számára bocsátottak ki. Ugyanakkor ez a bankjegy egy emlék is, mely felhívja a figyelmet a kuwaiti emberek szenvedéseire és a környezetvédelmi katasztrófára, amit a megszállás okozott. Szomorúan emlékeztet a börtönökben ártatlanul szenvedett férfiakra, nőkre és gyerekekre. Folytatni fogjuk a munkát a nemzetközi közösség segítségével mindaddig, amíg el nem érjük céljainkat. Addig nem leszünk nyugodtak és nem mérsékeljük az erőfeszítéseinket, amíg minden egyes honfitársunk nem lesz biztonságban, hazájában, családja és barátai körében!

 
 

A bankjegyet az eseményhez méltóan, minden tekintetben rendkívül igényesen tervezték meg. Anyaga különleges eljárással készült rugalmas műanyag, amely finomabb tapintású, mint például a hasonló eljárással kibocsátott ausztrál - forgalmi pénzként funkcionáló -, különböző címletű dolláros „műanyag pénzek”. Azokhoz hasonlóan szintén un. eltéphetetlen és tűzálló technológiával készült. Grafikája bonyolult rajzolatú, számtalan motívumot tartalmaz, az évfordulót demonstráló képi ábrázolással, az országra jellemző gondolatvilággal és sajátosságokkal. Az előoldal - eltekintve a Kuwaitot megsegítő 34 ország latin betűs felsorolásától, valamint a sorozat- és sorszámtól - arab nyelvű. Hátoldala teljes egészében angol nyelvű.
A bankjegy hamisítását a már említett bonyolult grafika mellett tovább gátolja a jobb felső sarokban beépített hologram az ország címerállatával, körötte nyolc nyolcszögletű csillaggal.

 

Ami számunkra - magyarok és gyűjtők számára - különösen becsessé teszi ezt a bankjegyet, az az, hogy a harmincnégy ország között Magyarország neve is szerepel. E bankjegy közvetítésével Kuwait népe ezúton is meg kívánta köszönni azt a humanitárius és helyreállítási - a lángoló olajkutak elfojtási - munkáiban nyújtott segítséget, mellyel hazánk is hozzájárult Kuwait háborús sebeinek begyógyításához.

Számomra a fentieken túl azért is értékes ez a névértékének sokszorosára taksált 1 dináros, mert a birtokomban lévő díszborítékos példányból csak nagyon kevés példány került kibocsátásra, és azokból még kevesebb jutott el Magyarországra. Hogy magaménak tudhatom, azt testvéremnek köszönhetem, aki méltányolva gyűjtőszenvedélyemet, nem kevés utánjárással megszerezte számomra. Az angol szövegek fordításában, mint mindig, ezúttal is fiam volt segítségemre.

Ennyi a történet, a bankjegy legközelebbi óvatos kézbevételéig tovább pihen 1993 óta „megszokott” helyén.

Megjegyzés: A szövegben az ország nevének írásakor, a magyar helyesírás szabályaitól eltérő, a bankjegyen is szereplő angol írásmódot használtam.


Temesvári Jenő

 
 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://temesvarijeno.blog.hu/api/trackback/id/tr371768180
süti beállítások módosítása